Hur fungerar IASTM(Verktygsmassage)?

IASTM fungerar på flera av kroppens system. Det hjälper kroppen att återställa och läka vår mjuka vävnad (soft tissue) genom att skapa ett microtrauma på ett specifikt område. Genom att stimulera och skapa en lokal och kontrollerad inflammation.

Denna stimulans ökar kroppens egna signaler för att läka vävnaden genom att irritera området extra som skapar en ökad blodgenomströmning till området. Blodet transporterar dit näring och fibroblaster som bygger upp området igen.

Fascian runt musklerna ska vara rörlig och tillåta muskler att glida mot varandra utan att små ”adhesions” ärrvävnader skapas. IASTM stimulerar även kroppens kollagen ett anti-aging ämne och med tiden blir detta flätmönster mer grovmaskigt och kan även det skapa ärrvävnad och försämrad förnyelse i vävnaden.

Genom åldrande och att gå med ärrvävnad över tid blir muskelns rörlighet mindre och mindre och skapar en svagare kedja i kroppen. Rörelsen i muskeln blir kortare och mer påfrestad vilket på sikt gör muskeln mer benägen att skadas. Det är då inflammation och smärta i kroppen uppstår.

IASTM återställer fascians kvalitet som ger mindre stelhet, ökad RoM (range of motion) och optimal funktion i muskeln och hela rörelseapparaten.

För att skapa ett optimalt flöde i kroppen och musklerna rekommenderas därför IASTM som en förebyggande behandling så att symptom som smärta och inflammation aldrig uppkommer.

Ett stort tack till prohealthsys.com för lånet av filmen. Gå gärna in där för mer info.