Att leva med hypotereos

En livslång sjukdom utan hjälp

Saxat från 1177

”Om sköldkörteln tillverkar för lite hormoner kan du få hypotyreos. Då får du låg ämnesomsättning och kroppen går på lågvarv.”

slut på saxning

En känslomässig berg och dalbana

Att vissa dagar knappt orka upp ur sängen pga total energilöshet och brutal ångest, att ha ständigt ont i kroppen eller att titta på lite mat och gå upp ett par kg.

Ja det är några av symptomen och biverkningarna av att inte ha tillräcklig produktion av hormonet trijodtyronin (t3)

En sjukdom som bagatelliseras av sjukvården och läkare skriver ut den ”livslånga” medicinen levaxin för att de är instruerade att göra det. Försöker man prata om alternativ blir det ofta nobben.

Problemet är att Levaxin är hormonet tyroxin (t4) som i en frisk kropp tillsammans med framförallt selen omvandlas till t3. Men det är inte så enkelt med en icke fungerande sköldkörtel.

Som ni ser så är symptomen ganska allvarliga och den troliga orsaken till att sköldkörteln lägger av är kronisk inframmation förmodligen av långvarig vitaminbrist.

Kort sagt så är det kostrelaterat där jag osökt kommer in på att vi ger kroppen fel näring vilket skapar en obalans i kroppen.

Lite kort hur systemet funkar.

För att skapa TSH måste kroppen ha tillräckligt med protein, magnesium, zink och b12.

För att sedan producera optimalt t4 krävs jod, b2 och c vitamin. 

Nu börjar det svåra i ekvationen och det är ofta här sjukvården slutar göra tester. Oftast görs enbart test på TSH och t4 vilket för oss med sjukdomen är rätt ointressant utan mer tester.

Nu till det intressanta och viktiga som så inte kollas upp av sjukvården är hur t4 omvandlas till den aktiva homonen t3 i kroppen.

Först måste vi ha selen för att ens börja processen. Finns inte detta så kommer hormonet omvänd (anti) t3 bildas som oxå är en inaktiv hormon vilket inte hjälper alls.

För att sen kunna aktivera t3 i cellen måste d vitamin och a vitamin finnas för att kunna koppla t3 till reseptorn i cellen.

Det sista problemet när t3 ska in i cellerna är att med en kropp full av inflammation är ofta cellmembranet hårt som ett äggskal. Vilket betyder att cellen har vårt att både släppa in och ut det som behöver den vägen. Det skapar ett rätt stort dilemma. Vi behöver alltså få bort inflammationen först innan t3 kan tas upp optimalt. Det gör vi med högdoserad och högkvalitativ omega3 som har bevisade anti infammatioriska egenskaper.

Vad jag har gjort för min egen kropp?

Jag tror inte att jag någonsin kommer bli av med medicineringen, jag är inte alls för medicinering men i dagens läge är det enda sättet för min kropp att fungera. Min kropp har sen början av medicinering funkat rätt bra.

Det jag gjort är att minimera gluten och laktos, kanske inte för att det behövs men jag gör det ändå. Jag äter så klart tillskott av alla dessa ämnen som är listade ovan. Jag har dock valt den bästa kvaliteten jag kan hitta.

Till detta har jag valt att optimera mitt upptag av micro och macro nutrition genom att ge magen och tarmens bakterier rätt näring. Just detta ämne kommer jag ta upp vid ett senare tillfälle men det är otroligt viktigt och intressant.

Just nu gör detta att mina värden går bananas och min dosering av levaxin förändras. Det är ett medvetet val för jag vill se om det kan göra att jag i en fantasi värld kan slippa medicin men mer realistiskt iaf kan minska min levaxindos.

Jag har lånat bilderna och filmen från nätet som jag hoppas att det är okej för ägarna av dessa. Skicka till mig om det inte är okej så tar jag bort dem. 

Denna genomgång förklarar detta lite mer utförligt hur sköldkörteln fungerar:

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *